Marcin Mazurek
Streszczenie
Celem badań było sprawdzenie, czy ślady daktyloskopijne naniesione tłuszczami starzeją się podobnie jak ślady naniesione substancją potowo-tłuszczową. Badania prowadzono na śladach daktyloskopijnych pozostawionych 4 rodzajami tłuszczów (masło, olej, smalec, oliwa). Ślady ujawniano proszkiem ferromagnetycznym co 5 dni, od 30 XI 2008 r. Zmiennymi zależnymi były: liczba przerw w ciągłości linii papilarnych oraz szerokość tych linii. Stwierdzono, że ślady naniesione tłuszczami starzeją się odmiennie niż ślady naniesione substancją potowo-tłuszczową. W śladach potowo-tłuszczowych liczba przerw wraz z wiekiem śladu wzrasta, a linie papilarne zwężają się, zaś w śladach naniesionych tłuszczami liczba przerw, wraz z wiekiem śladu, się zmniejsza, a szerokość linii papilarnych nie zmienia się albo nieznacznie zwiększa. Natomiast nie zaobserwowano konsekwentnych różnic w starzeniu się śladów naniesionych tłuszczami zwierzęcymi i roślinnymi. Zależy to od lepkości śladu i zapylenia.
Słowa klucze: daktyloskopia, wiek śladu, ślady tłuste, starzenie się śladów.
Summary
The aim of the study was to verify a proposition that finger marks with deposit of fats age slower but in a similar way as sebaceous marks. The experiments were performed on finger marks made with four types of fats (butter, rape-seed oil, lard, olive oil), Test marks were developed with ferromagnetic powder every 5 days starting on 30 November, 2008. The dependent variables included number of interruptions in lines and line width. It was determined that fat marks age in a different manner than sebaceous ones. In the sebaceous marks number of line interruptions increases with age of a mark and lines became narrower while in the fat marks the number of interruptions decreases and line width did not change or slightly increased. No significant differences were found between ageing of animal and vegetable fat marks. The process depended on viscosity of marks and level of dustiness.
Keywords: fingerprint examination, latent age, fat marks, aging of latents.